Tafelvoetbal op school

Het verhaal van Bruno De Maeyer die tafelvoetbal introduceerde bij GTI Londerzeel

Naast Annelore Vercaemere, uit vorig artikel, maakten we ook kennis met Bruno De Maeyer, een toegewijde onderwijzer met een passie voor tafelvoetbal. Door deze combinatie kwam hij vele jaren terug op het idee om tafelvoetbal te introduceren op de school waar hij lesgeeft...

Vierentwintig jaar geleden begon Bruno een missie om een voetbaltafel aan te kopen op GTI Londerzeel. Bruno en zijn leerlingen wilden graag kickeren tijdens hun pauzes. Ze startten een campagne om hotdogs te verkopen, wat voldoende geld opleverde om een degelijke tweedehands Jupiter 7-ster kicker aan te schaffen. Dit was een indrukwekkende prestatie voor hun kleine TSO/BSO school met minder dan 400 leerlingen.

 

Zelf was hij al enkele jaren een competitieve tafelvoetbalspeler, eerst in Oost-Vlaanderen en later in Antwerpen. Tijdens zijn competitiematchen ontmoette hij regelmatig laatstejaarsstudenten die het maar al te graag opnamen tegen hem. Het was in deze momenten dat het idee van een wekelijks vrijdagmiddagtoernooi binnen de school ontstond.

 

Sindsdien organiseert hij jaarlijks een toernooi met maximaal 32 teams, inclusief verliezers- en winnaarsronde. Het tornooi is elk jaar snel volzet. Daardoor wordt een prioriteit gegeven aan eerstejaarsstudenten. 

 

Ondertussen hebben ze vijf speeltafels, waaronder drie Jupiters en twee Garlando tafels. Er zijn prijzen voor de winnaars en de kampioenen krijgen de kans om het op te nemen tegen de leraren van de school. De namen van het zegevierende team worden geëtst op een prestigieuze trofee, die Bruno ontving van een voormalig Belgisch kampioen in de 1e divisie.

 

Opmerkelijk genoeg zijn enkele van de finalisten van eerdere schooltoernooien hun nieuwe hobby blijven verderzetten en nemen ze nu deel aan competitie, zowel in Oost-Vlaanderen als Antwerpen. Bruno probeerde vroeger ook een scholencompetitie op te zetten met meerdere scholen, maar alleen slaagde hij daar helaas niet in.

 

Hoewel hij zelf besloot een (tijdelijke) stap terug te doen van het competitieve tafelvoetbal, blijft zijn passie voor tafelvoetbal even sterk als voorheen. Hij blijft de passie doorgeven aan de volgende generatie.

 

Net als Annelore Vercaemere in het vorige artikel illustreert het verhaal van Bruno De Maeyer de kracht van gepassioneerde mensen die tafelvoetbal introduceren bij jongeren. We hopen dat deze artikels jullie lezers ook zelf motiveren om een tafelvoetbalinitiatief op te starten. Klein of groot, ieder initiatief is welkom.