Zelf een voetbaltafel maken (diy tafelvoetbal)

In de Belgische competitie kennen we allemaal de Goldstar voetbaltafel van Jupiter (JGC). Het is een tafel die reeds jarenlang kwalitatief heel sterk is. Daarnaast kennen vele competitiespelers nog de Black Diamond, ABC-kicker, Royalstar, Stakanit, edm… Maar je kan natuurlijk ook zelf een kickertafel in elkaar knutselen. Tafelvoetbal DIY! 

De Vlaamse “doe het zelf” televisiezender DobbitTV heeft een volledige uitzending gemaakt over het maken van een voetbaltafel. De bouwplannen hiervoor zijn verkrijgbaar op hun website.
Het bouwplan (10€) omvat:
– gedetailleerde materiaallijst
– QR-code naar de video
– technische tekening
– volledige stap-voor-stapreportage

Zoals je al snel merkt in het bovenstaande filmpje, zijn er toch een aantal verschillen met de gekende competitietafels. Om er maar een paar op te sommen:

  • Speelblad van hout ipv glas
  • Gewichtverdeling spelertjes is niet te vergelijken (hoeveelheid gewicht boven de baar en onder de baar)
  • De afstand van het spelersvoetje tot het speelblad
  • De breedte van de goal is in competitie toch wel veel kleiner

Als zijn dit allemaal items die je bij je eigen knutselwerkje zelf kan aanpassen om zo dichter bij de competitievarianten te komen.

Officiële voorwaarden voor een competitie speeltafel

De publicatie van deze diy video bracht eigenlijk een hekel punt naar boven in onze sport. Er zijn eigenlijk geen richtlijnen waaraan een competitie speeltafel dient te voldoen. Op dat vlak zijn we in onze sport volledige onderhevig aan de keuze van de fabrikanten waarvan de regionale besturen gekozen hebben om hun tafels toe te laten in de competitie. Ook bij het internationale ITSF zijn er de toegestane speeltafels, maar ook daar is de instantie grotendeels onderworpen aan de visie van de constructeur.

Bij anders sporten bestaan er opgelegde voorwaarden waaraan dan de fabrikanten zich aanpassen. Bij voetbal ligt vast wat de grootte van het terrein en het doel is. Bij snooker liggen ook alle afmetingen voor de competitietafels vast, zoals bijvoorbeeld de breedte van de “pockets”. Het is eigenlijk vrij normaal dat een sport bepaalde voorwaarden vastlegt om zo uniformiteit te garanderen binnen de competitie.

Aan wat moet een officiële voetbaltafel dan voldoen? Als we ons deze vraag stellen komen we al makkelijk uit op deze voorbeelden:

  • De minimum en maximum afmetingen van het speelveld
  • De minimum en maximum breedte van het doel
  • De minimum en maximum afstand van het spelersvoetje tot het speelveld
  • De minimum en maximum afstand tussen de spelersbaren
  • De minimum en maximum diameter van het balletje
  • De diverse materialen waaruit het balletje mag gemaakt zijn of de hardheidsfactor van het balletje
  • De gladheid of gripfactor van het balletje

Stel dat dit vastgelegd kan worden, dan kunnen meerdere constructeurs een competitietafel op de markt brengen. Zo kan deze na een kwaliteitstest een homologatie krijgen om als competitietafel gebruikt te worden. En ook al zijn we verwend met de kwalitatief heel goede GoldStar tafel, toch is diversiteit meestal een boost in vooruitgang en groei binnen een sector. Het kan de sport dus alleen maar ten goede komen.