Wat is nu eigenlijk het beste kickerbandje?

Het kickerbandje is eigenlijk het belangrijkste item van elke tafelvoetbal speler. Bijna iedereen die competitie speelt, heeft zijn eigen bandjes. Ze zijn gemaakt zodat je een betere grip krijgt op het handvat. Elk heeft ook zijn eigen ritueel om ze te bevestigen. Voor sommigen hangt er zelfs een vleugje bijgeloof aan vast.

Vooraleer de wedstrijd begint, zie je het steeds opnieuw gebeuren. De “kickerbandjes” worden afgerold. Niet iedereen gebruikt ze, maar de meesten zoeken wel een manier om extra grip te krijgen. Sommige spelers gebruiken een stuk fietsband of een stukje zeemvel, anderen zie je een soort golfhandschoen aantrekken en nog anderen doen wat vloeibare kalk (vaak gebruikt bij klimmers) op de handen.
Maar de meesten zweren toch bij de gekende gekleurde bandjes van het merk Masterwrap. Wat elke speler wel gemeenschappelijk heeft, is de concentratie en precisie waarop de grip producten aangebracht worden. Elk heeft zo zijn ritueel voor het aanbrengen van de bandjes. Eenmaal zigzaggend over het handvat, tweemaal zigzaggend over het handvat. Bevestigen met een rekkertje, velcro, een kleefbandje of specifieke rubberen bandjes. Het is een spektakel waarbij de onwetende toeschouwer vaak met verbaasde ogen naar staat te kijken. Voor de spelers zelf is het bittere ernst!
Niet iedereen zal erbij stilstaan, maar als je rondkijkt zie je vaak dat dit het moment is dat een speler zich mentaal klaarmaakt voor de wedstrijd. Je ziet soms zelfs de focus en de concentratie stijgen in de blik van de speler. Het laatste moment van bezinning om dan van start te gaan…

Het juiste kickerbandje kiezen.

Kies je voor een zeemvel of een stuk fietsband, dan is de keuze snel gemaakt. De bandjes daarentegen kunnen meer keuzestress geven. Ze zijn namelijk in verschillende kleuren te krijgen, maar ook in verschillende diktes. De meeste spelers proberen er een paar kleurtjes uit en houden dan vast aan het kleurtje die hun de beste resultaten opleverde. Doch kijk je ook best naar de dikte en samenstelling om jouw perfecte kickerbandje te kiezen.

Er zijn eigenlijk vier verschillende categorieën als het over de alom gekende masterwrap grip bandjes gaat. Je hebt de dikke (0,75mm dikte), de dunne (0,6mm dikte), de geperforeerde en de soft touch grip bandjes. Elke versie is beschikbaar in een aantal kleuren. Als je dus telkens met rode bandjes speelt, moet je ook opletten dat je de juiste dikte koopt. Want de rode bandjes zijn zowel in de dunne als de dikkere versie verkrijgbaar.

En toch zal je veel spelers horen zeggen dat er ook een verschil zit op de diverse kleuren binnen dezelfde dikte/soort. Bij navraag blijkt dat de keuze van de kleurstof voor het bandje ook een invloed kan hebben op de levensduur. In het begin zal elke kleur van de dikkere versie bvb hetzelfde speelgevoel geven. Maar na een aantal keren gebruikt te hebben kan je zien dat de ene kleur sneller zijn gripkwaliteit, stretchbaarheid of zijn absorberende kracht verliest dan de andere. Je zal merken dat het kickerbandje na een tijdje gewoon een stukje stof wordt, nog amper rekbaarheid heeft of zacht en absorberend aanvoelt. Over het algemeen blijkt dat de gele versies het langst hun kwaliteit behouden en dus de duurzaamste zijn.

Het kan ook Belgisch

Naast de alom gekende Masterwraps, zijn er natuurlijk ook alternatieven. In andere sporten zoals tennis, tafeltennis, badminton, … is er namelijk ook nood aan gripbandjes. Het zou dus verrassend zijn dat er maar één merk beschikbaar is. Er is onlangs ook een Belgisch merk op de markt gekomen onder de naam QualityGrips. Zij bieden een identiek gamma voor een iets lagere prijs. (Reviews over deze nieuwe bandjes zijn zeker welkom in de reacties onderaan dit artikel)

 

Elastiekjes, velcro, klevertjes of een rubberen bandje

Wie dacht dat het met de keuze van het bandje al klaar ging zijn, die mispakt zich. Want hoe bevestig je dat kickerbandje nu  eigenlijk? Er zijn spelers die niet overweg kunnen met dat elastiekje omdat het soms zorgt voor een klein stukje loszittende  tape. En dat kan het gevoel, of het zicht beïnvloeden en dus de concentratie op het spel storen. Dus naast de keuze voor de juiste grip, zie je ook een specifieke keuze om het kickerbandje te bevestigen. Reeds jaren is het eenvoudige elastiekje de populairste keuze. Daarnaast kan je het kickerbandje ook vastkleven doordat aan het uiteinde van het bandje een knein stukje klevende tape voorzien is. Het nadeel van die tape is dat je bandje na een paar keer bevestigen zijn kleefkracht verloren heeft. Sommige spelers hebben een (zelf) op maat gemaakt stukje velcro bij zich, maar is het speciaal gemaakte rubberen bandje niet de beste optie?

Wat is jouw favoriete gripkeuze en waarom? En hoe bevestig jij je bandje aan het handvat (enkele dikte / dubbele dikte)? Elk heeft zijn gewoonte maar elke gewoonte heeft ook zijn specifieke reden…