Tafelvoetbal op school

Annelore Vercaemere leert TechniGO! jongeren kickeren

Annelore Vercaemere is leerkracht bij TechniGO! een secundaire school in Aalst, maar is daarnaast ook fervent tafelvoetbalspeelster. Ze kreeg het idee om haar passie over te dragen aan de jongeren op haar school. Want tafelvoetbal is niet alleen een leuke ontspanning, maar ook goed voor de ontwikkeling van de jongeren. Het bevordert onder andere teamplay, competitiviteit, fair-play en concentratie, allemaal in een leuke en respectvolle setting. Hieronder lees je het inspirerende en opmerkelijke verhaal van Annelore en haar missie om jongeren tafelvoetbal te laten ontdekken.

Tafelvoetbal was vanaf het prille begin een belangrijk deel van mijn leven. Ik was bijna elk weekend wel aanwezig op een toernooi. Ofwel organiseerde ik zelf een tornooi, ofwel speelde ik alle mogelijke reeksen. 

In 2021 begon ik als leerkracht op TechniGO! een secundaire school in Aalst. Ik kreeg al snel het idee om mijn passie te delen met anderen en een schoolcompetitie op te starten voor de leerlingen. De achteruitgang van het Belgisch tafelvoetbal valt niet te ontkennen. Op deze manier wil ik het spel nieuw leven inblazen en het in de kijker zetten voor de jongeren.

 

Ik heb lange tijd nagedacht over hoe ik dat zou kunnen realiseren, want simpel is het niet. Eerst moest ik de directie overtuigen van mijn idee. Als zij er niet achter zouden staan, dan kon ik het wel vergeten. Gelukkig gingen ze volledig mee in het verhaal en vonden ze het een topinitiatief. Ik mocht alles op papier zetten en voorleggen aan “De Vriendenkring”, een vzw die dergelijke initiatieven voor onze school steunt. Ook deze ging mee in mijn verhaal en zo werd één tafel gefinancierd. De 2e tafel werd betaald door de school zelf. 

 

Dat financiële aspect was het tweede belangrijke die ik nodig had om mijn idee te laten slagen. Zonder centjes, geen kickertafels en dus ook geen competitie. Ik heb met verschillende mensen gesproken waaronder ook Wendy Huybrechts, die zich zelf dagelijks inzet voor het spel, onder andere als voorzitster van de Belgische Kicker Federatie.

 

Ook Nico Platteau werd hierbij betrokken. Nico speelt niet alleen al jaren tafelvoetbal, hij is ook collega bij mij op school. Hij wou zich onmiddellijk mee inzetten om deze schoolcompetitie te laten slagen. 

 

Omdat de Belgische tafels in aankoop heel duur zijn, hebben we ervoor gekozen om te gaan voor de Duitse tafel: Ullrich. Die zijn in aankoop een stuk goedkoper en betaalbaarder voor de school.

Begin september werden 2 kickertafels besteld via Wendy en eind september werden deze geleverd en geïnstalleerd.

 

We kregen een lokaal ter beschikking om de trainingen te laten doorgaan. Ik wou dit lokaal 'kickerproof' maken voor de leerlingen en ging op zoek naar inspiratie over hoe dit kon. De laatste week van de grote vakantie hebben Nico en ikzelf dan het lokaal volledig in orde gebracht: schilderwerken, een quotemuur, een professionele muurschildering, alles wat ik maar kon bedenken. Daarnaast kan een kickerlokaal niet zonder een logo. Ook hier kon ik rekenen op hulp: Marissa Lagrenet ontwierp het logo en het werd professioneel geschilderd op één van de muren in het lokaal. 

 

Alle werken en kosten aan het lokaal heb ik uiteraard niet zelf betaald. Het idee van een snoepverkoop als sponsering, kwam ook van Marissa. De snoepen werden besteld en samen met Marissa heb ik de snoepzakjes gemaakt en verkocht. Inmiddels zijn er al meer dan 200 snoepzakjes de deur uit en de verkoop loopt door zolang de voorraad strekt. Met het geld van de snoepverkoop worden onder andere bekers aangekocht om op het einde van het schooljaar uit te reiken aan de top 3. Daarnaast voorzien we ook goodiebags voor alle andere jongeren. Verder worden ook reserveonderdelen voor de kickertafels aangekocht en kunnen we het lokaal nog wat extra in de verf zetten.

Langs deze weg wil ik trouwens iedereen bedanken die tot nu toe al snoepjes heeft gekocht of zich op één of andere manier heeft ingezet voor ons kickerlokaal!

 

Begin oktober zijn we begonnen met trainingen. Deze gaan elke dinsdag en donderdag door tijdens de middagpauze. Het oorspronkelijk idee om te trainen op woensdagnamiddag werd voor het initiatief gestart was op niet veel enthousiasme onthaald, maar intussen zijn er leerlingen die zelf vragen om trainingen te organiseren op woensdagmiddagen, omdat die langer duren en de leerlingen zo ook langer kunnen spelen. Over de middag kunnen ze maximum 45 minuten spelen en die tijd gaat snel voorbij. 

 

Als de leerlingen de basis ietwat onder de knie hebben, gaan we van start met een onderlinge competitie. Dit zal 1 maal per maand zijn ter vervanging van een trainingsmiddag. De bedoeling is dat de leerlingen dan wedstrijden spelen tegen elkaar tot 5 punten. Per gewonnen wedstrijd krijgt een leerling 2 punten. Op het einde van het schooljaar komen we dan te weten wie onze allereerste 'TechniGO! kickerkampioen' zal zijn. 

 

Ik ben enorm tevreden en ook wel trots met wat we tot nu toe hebben bereikt met dit initiatief. Het blije gezicht van een jongere als een pas of shot lukt is geld waard! En dat is waar het voor mij allemaal om gaat!

 

Verder ook nog 1 oproep voor de spelers: Ik zou graag een fotomuur maken in het lokaal. Wie leuke foto's heeft van prijsuitreikingen mag deze steeds doorsturen naar annelore.vercaemere@gmail.com. De reeks maakt helemaal niet uit, hoe meer variatie, hoe beter! Foto's van grote zalen met kickers en veel volk zijn ook meer dan welkom, zo krijgen de leerlingen een beter beeld van de kickerwereld.

 

Heb je als speler ook zin gekregen om je passie over te dragen aan nieuwe spelers? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Initiatieven kunnen uiteenlopend zijn, denk maar aan scholen, jeugdhuizen, centra voor mensen met een beperking en meer. Zelf een tafel plaatsen in het bedrijf waar je werkt kan je collega’s prikkelen om misschien wel eens mee te doen.

Kickersport.be wil mensen die tafelvoetbal willen promoten ondersteunen waar mogelijk.