De voorbeschouwing BTLB

Les Tontons grootste titelkandidaat dankzij inkomende transfers

Omdat we allemaal heel erg uitkijken naar de start van het nieuwe seizoen doen we een voorbeschouwing. We nemen een kijkje naar de ploegen die komend seizoen zullen aan treden in 1e divisie in BTLB Oost-Vlaanderen. We maken de balans op: welke ploegen zijn versterkt, welke bleven gelijk en welke zijn al dan niet verzwakt. Welke ambities mogen de ploegen hebben? Er is dit seizoen een nieuw format in Oost-Vlaanderen, waarbij de beste 6 na nieuwjaar het tegen elkaar opnemen en de onderste 5 het tegen de bovenste helft van 2e zullen opnemen. Wie slaagt er in om in de top 6 te finishen? Onze prognose.

Les Tontons

Vorig seizoen schreven de Brusselaars zich pas op het laatste moment in. Desondanks maakte Arturo Carletta een mooie mix van Brussels jong talent en ervaren rotten in het kickervak. Ze eindigden op een 6e plek, 5 punten achter de teams die meededen voor de podiumplekken.

Dit seizoen zal het echter helemaal anders zijn: maar liefst 9 inkomende transfers en niet van de minste. Niemand minder dan Frederic Collignon versterkt Les Tontons voor het nieuwe seizoen. Daarnaast noteren we ook nog vader Francis Collignon, Andy Coesens, Abdel Lamrani, Patrick Fournier, Dimitri Decembry en Michel Anastassiou. U leest het, een absolute topploeg.

 

We kunnen maar 1 conclusie maken: het wordt een quasi onmogelijke opdracht om de manschappen van Arturo Carletta van de titel te houden.

 

Confrater

Confrater, gekend als een hechte vriendengroep, maar evengoed als atypisch te omschrijven door het vele aantal gedoctoreerden, is de regerend kampioen. Jaarlijks spelen ze mee bovenaan. Als we kijken naar de afgelopen 10 seizoenen, stond dit team maar liefst 8 keer (!) in de top 3. Waarom zou het dit seizoen anders zijn? Qua spelers is de ploeg, zoals meestal, gelijk gebleven. Waarom zou men ook: spelers als Koen Lepercq, Tom Seijnhaeve en broers De Temmerman zijn slechts enkele namen van dit uitgebalanceerde team.

Zoals elk jaar is Confrater een kandidaat om mee te doen voor de prijzen.

 

Principado

Zoals Rafael Tatti zelf tijdens de zomerstop al aanhaalde: Principado moet altijd de doelstelling hebben om bovenaan mee te doen. Op Nico Platteau na is hun team gelijk gebleven. Principado heeft enkele heel slimme keepers: Jean-Marc De Backer, Francisco Candanedo (Paco) en Maurice Cartarosa horen (naar mijn inzien) bij de beste keepers van Oost-Vlaanderen. Kunnen zij het Les Tontons en de andere titelkandidaten moeilijk maken?

 

 

BP Ratten

De ploeg uit Sint-Niklaas is qua team gelijk is aan het team van vorig jaar.  Dat team behaalde vorig seizoen, na een moeilijke start (gelijkspel tegen Kluizenaars, verlies op Confrater, gelijkspel tegen Tontons) toch nog een 3e plek.

Qua namen kunnen Anthony Bracke en Tim De Clerck wel tellen, maar ook de spelers rond hen bewijzen week voor week dat ze samen een stevig blok vormen. We mogen dit team dus opnieuw vooraan verwachten.

 

Stormvogels

Stormvogels, een team waar quasi nooit transfers op te merken zijn. Hun grote voordeel is dan ook meteen dat ze weten wat ze aan elkaar hebben. Elke week brengen ze een sterk 6-tal op papier en knokken ze voor elk punt. Enkele seizoenen geleden deden ze mee voor de prijzen, maar ondertussen zijn ze toch eerder een gevestigde subtopper. Toch vingen we al op dat Bart Van Mulders dit seizoen terug wekelijks zal kunnen meedoen. Een onrechtstreekse gevoelige versterking dus. We zijn benieuwd hoe ver ze het zullen schoppen komend seizoen.

 

Ros amigos

Een team die vorig seizoen, na maar liefst 4 seizoenen op rij kampioen geweest te zijn, met iets minder ambitie aan de start kwam. Ondanks de logische decompressie na 4 kampioensjaren eindigden ze op een 4e plek vorig seizoen. Sterke man Giovanni Diaz kwam niet meer elke week. Desondanks bleven ze een sterk blok hebben met Kurt Kuys,  Steve Strijmeers, Robby De Sutter, Philip Grimonpont,  Karel Carijn, Nicolas Bufkens en Dimitri Decembry. Dit seizoen zien we geen Dimitri Decembry (Les Tontons) en Karel Carijn (’t Kelderke, 2e BTLB) meer. Ros amigos dus weer wat verzwakt, maar toch zijn we zeker dat ze zich nog in de middenmoot zullen knokken.

 

Loonys

Nog een team die al enkele jaren meedraait in 1e. Meestal eerder in de middenmoot, maar toch durft niemand ze te onderschatten.

Als we de ledenlijst bekijken zien we 2 opvallende namen: Dylan Monsieur en Anko De Vuyst, overgekomen van het ter zielen gegane Premio invictus. Een heel mooie versterking voor Loonys, die hiermee probleemloos in de middenmoot moeten geraken.

 

Iejnen en weg

Terug van weg geweest! Het team speelde al eens één seizoen op het hoogste niveau. Vorig seizoen besloten ze, mede door uitgaande transfers, het in 2e te proberen.

Het team dat ze dit seizoen binnen de lijnen brengen, is vrijwel een kopie van het team die 2 jaar terug op het hoogste niveau speelde, met Nico en Bram Platteau als bekendste speerpunten. Benieuwd hoe ze dit seizoen zullen presteren.

 

 

De Kluizenaars

De nieuwkomer van vorig seizoen staat voor het 2e seizoen op het hoogste niveau. Vorig seizoen kregen ze veel appreciatie en knokten ze elke week voor kostbare punten. Op die manier kon het jongste team uit de hoogste klasse zich naar een veilige 8e plek brengen. Gedrevenheid heeft het team van Nick Van Impe alleszins. Dit seizoen staan ze voor het seizoen van de bevestiging. Kunnen de jonge talenten (dixit Rafael Tatti) zich dit seizoen opnieuw handhaven op het hoogste niveau? Het verlies van smaakmaker Gilles Descheemaeker is opgevangen door het aantrekken van Tony De Graeve, die heel wat ervaring meebrengt.

 

Young Squadra

Nieuwkomers in 1e klasse, maar toch een aantal spelers die reeds op het hoogste niveau speelden. Spelers zoals Dieter Steeman, Kenneth Verstrepen, Tim Segers en Kurt Walraevens lijken ons vaste waardes. Wat kan dit team betekenen in hun 1e seizoen op het hoogste niveau?

 

De Ploeg

Na enkele seizoenen aan de top in 2e, besloot de bond toch om hen terug over te laten gaan naar 1e. De ploeg, vroeger gekend als Comil Foo, is een vaste vriendengroep, die reeds jaren samenspeelt. De gevaarlijkste spelers zijn Koen Van de Steene (een van de beste achtermannen in Oost-Vlaanderen als je het mij vraagt) en Kenny Riemens. 

Ervaring genoeg om het iedereen lastig te maken in 1e.